Bedrijfsovername

In het kort

Bedrijfsovername

Oscar. gevestigd in Den Bosch is gespecialiseerd in het begeleiden van een bedrijfsovername voor MKB bedrijven. MKB bedrijven die voornamelijk actief zijn in de regio Brabant (Breda, Eindhoven en Helmond) en regio Limburg (Sittard en Heerlen).

Bedrijf overnemen

Als je een eigen onderneming wilt starten, is het overnemen van een bestaand bedrijf een interessante mogelijkheid. Er zijn namelijk al klanten, er is kennis en ervaring aanwezig en het bedrijf heeft een naam en reputatie opgebouwd.

Hoe neem je een bedrijf over?

Er zijn meerdere opties voor een bedrijfsovername. Misschien wil je het bedrijf waar je nu werkt kopen door middel van een Management Buy-out (MBO). Of wil je een overname van een bedrijf realiseren door middel van een Management Buy-in (MBI). In deze vorm van bedrijfsovername neem je een (deel) van een ander onderneming over. De overname van een bedrijf hoeft niet in één keer te gebeuren, je kunt een zaak ook in een aantal jaren overnemen.

Geleidelijk een zaak overnemen

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor geleidelijke overname van een zaak. Je hoeft niet in één keer de overnamesom te betalen en dus te financieren. Daarnaast kun je veel ervaring opdoen bij de verkopende partij. Uiteindelijk is het wel de bedoeling om in een aantal jaar volledig eigenaar te zijn van de onderneming.
Wanneer je een B.V. wilt overnemen dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van de aandelen over te nemen. Door deze geleidelijke overname mag je mee beslissen over zaken binnen het bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om samen met de verkopende partij een vof te starten. Je kunt dan afspreken dat je een deel van de winst wilt gebruiken om de overname te betalen.

Financiering bedrijfsovername

Als je het bedrijf in één keer wilt overnemen, moet je een financiering voor de bedrijfsovername aanvragen. Ook dan is het nog altijd mogelijk dat de oud eigenaar voor een deel in het bedrijf werkzaam blijft en/of een deel van de overname tegoed heeft.
Het voordeel van het aantrekken van een bedrijfsfinanciering voor een overname is dat er gerealiseerde cijfers beschikbaar zijn. Hierdoor is voor een bank enerzijds beter te beoordelen of de gevraagde financiering enigszins reëel is en anderzijds of het terug te betalen is uit de beschikbare en toekomstige cash flow.

Bedrijfsovername casussen:

Bedrijfsovername case: Grobeco, Bakel (gemeente Gemert-Bakel).
Overname case: Cafetaria Asperia, Heeswijk Dinther.

Bedrijfsovername voor MKB-bedrijven

Een bank of andere financier kijkt niet alleen naar de gerealiseerde cijfers. Ook zal de bank toetsen of je voldoende capaciteiten hebt om het bedrijf over te nemen en of je strategische richting kunt geven aan het bedrijf. Al dit soort aspecten moeten in een financieringsaanvraag staan om de bedrijfsovername te realiseren. Oscar. bereidt de financieringsaanvraag voor en werkt het plan samen met je uit. Alle noodzakelijke onderwerpen en stukken komen in het financieringsplan te staan, waardoor de bank direct de aanvraag kan beoordelen. Uiteraard gaat Oscar. met je op gesprek bij de bank of eventueel een andere financier.

Contact
Voor kwalitatief goed advies in Brabant, Limburg en omgeving, moet je bij Oscar. zijn. Telefonisch zijn wij bereikbaar op 073-8886164 of stuur een e-mail naar info@meetoscar.nl. Je kunt ook gebruik maken van het handig contactformulier.

Telefoon

073-8886164

Meetoscar